diumenge, 24 de juny del 2007

Campanes

Al campanar de Reus només s'hi conserven 4 campanes.

A la cinquena planta hi hagué la majoria de les campanes, desaparegudes durant la darrera guerra i anomenades de Jesús, de Sant Pere, de Sant Pau i de Sant Jaume. Cap els anys quaranta se'n van instal·lar dues de noves: la de Misericòrdia el 1941, que ocupa el finestral de Sant Pere, en direcció nord, i la de Sant Pau (o del treball) el 1943, al seu costat.

Al centre de la sisena planta i assentada sobre dos cavalls de fusta, hi ha la Petra Clàudia o campana horària, que és la més gran que ha tingut Reus: fa 1,36 m de boca i 1,33 m d'alçada, pesa 1456 kg i data del 1573 (refosa l'any 1883). Al seu costat hi ha la de Sant Bernat, campana dels quarts coneguda com la dels Gegants, substituïda el 1990 durant la restauració del campanar.

Des de fa 7 anys, l'AEG Mare de Déu del Montsant - Verge del Cim i l'AEG Mare de Déu de Misericòrdia són els encarregats de tocar les campanes, de forma totalment manual, amb la recuperació dels Tocs de Festa en els actes més assenyalats de les festes de Corpus, de Sant Pere i de Misericòrdia, a la ciutat de Reus:

CORPUS
- El dijous, a les 9 del matí i a les 4 de la tarda (cercavila de la Mulassa i els Gegants).
- El dissabte, a les 12 del migdia (la vigília).
- El diumenge, a les 10 del matí (sortida dels Gegants), a les 6 de la tarda (anada a l'ofici) i a partir de 2/4 de 8 del vespre (processó).

FESTA MAJOR DE SANT PERE
- El 28 de juny, a les 9 del matí i a les 5 de la tarda (cercavila dels Gegants, els Nanos i l'Àliga), a les 12 del migdia (la vigília).
- El 29 de juny, a les 9 del matí (sortida dels Gegants) i a 3/4 de 6 de la tarda (anada a l'ofici).

FESTES DE MISERICÒRDIA
- El 24 de setembre, a les 12 del migdia (la vigília) i a partir de 2/4 de 8 del vespre (seguici festiu).
- El 25 de setembre, a les 10 del matí (cercavila de la Mulassa, els Gegants, l'Àliga i els Nanos).