diumenge, 22 de juliol del 2007

Com el primer dia

El proper dimecres farà 100 anys dels inicis d’un projecte educatiu que va començar el 1907 en una petita illa anglesa: Brownsea.

El 25 de juliol d'aquell any Sir Robert Ste-phenson Baden Powell, militar preocupat per la dificultat de la joventut del seu país per a adaptar-se a la vida a l'aire lliure i en condicions desfavorables, va organitzar un campament de 21 nois anglesos de totes les procedències socials, que va esdevenir l’embrió d’un dels moviments socials de més repercussió a nivell mun-dial: l’Escoltisme.

Durant 15 dies, els nois, d’entre 12 i 17 anys, es van organitzar en 4 patrulles i van posar en pràctica un sen-zill programa d’activitats: aixecar-se aviat, observar la natura, fer nusos, compartir un foc de camp, entonar cançons... Quan es van acomiadar, els petits grups es comprometeren pronunciant una peti-ta promesa redactada per Baden Powell. L’experiència va acabar el dia 9 d’agost del mateix any, però no pas l’essència de l’Escoltisme.

Tot i el pas del temps, aquest esquema de funcionament és aquell que avui dia proposem des de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya i l'Organització Mundial del Moviment Scout; una promesa i una llei escolta, l’organització en patrulles, en petits grups, la interacció entre els membres del grup com a forma d’aprenentatge, el paper del cap com a figura educativa... Accions encaminades a ensenyar a infants i joves, com en un començament, els valors de la fraternitat, la pau i l'amor vers la natura.

100 anys després, l'Escoltisme està present en 216 països, engres-cant amb la seva proposta a més de 28 milions de nois i noies en tot el món.